Kalut kuntoon

Olen vanhojen huonekalujen kunnostamisen ammattilainen nyt jo neljän kuukauden vankalla opi-työhön-tekemällä -metodilla. Aiemmin olen suunnitellut ja tehnyt itselleni hyllyjä, naulakoita ja laatikoita, mutta uutena tuulena puumies-isäni opastuksella, nyt kunnostanut huonekaluja myös asiakkaille. Olen vastaanottanut design-klassikoita rähnässä kunnossa, joista on sitten hiottu vanhat maalit tai lakat pois, kitattu kolot ja lohkeamat, ja lopuksi maalattu valkoisen raikkaiksi aivan kuin uusiksi tuotteiksi.

Työstössä on ollut kaksi Alvar Aallon ritiläpenkkiä, jotka tuli maalata valkoisiksi, Alvar Aallon nojatuolin rungon lakkaus, Bruno Mathssonin valtavan pyödän pinnan maalaaminen valkoiseksi, ja yksi Aallon ritiläpenkki on tulossa parhaillaan työn alle.

IMG_4675
Ketarat ojossa. Kalujen kunnostus rupeama alkoi kosteusvaurioisesta Aallon ritiläpenkistä, joka oli unohtunut parvekkeelle ja joka kaipasi uutta ilmettä.
IMG_4678
Osat eroteltiin, jotta hiominen sujuisi mutkitta.
IMG_4706
Valkoiseksi maalaus tapahtui spray-maalilla, sillä ritilän kolot olisivat olleet liian ahtaita siistille pensselityölle.

Bruno Mathssonin pöytä oli päättömän järjettömän iso töinen ja vaativa. Ensin viilupintaa hiukan hiottiin, jonka jälkeen se pohjamaalattiin ja sitten kitattiin kolot. Valtavasta kahdessa osassa olevasta pöydän pinnasta piti tietysti saada sileä, joten hommasin varta vasten hyvän mohair-telan. Huolellisten maalaussessioiden jälkeen elättelin toiveita silkkisestä pöydän pinnasta. No aivan appelsiini-ihoksi pinta jäi, karmaisevaa jälkeä tuli. Sen jälkeen oli pakko aloittaa vesileikit. Pinta vesihiottiin moneen kertaan, jotta näkyvät nypyt saataisiin tasoitettua. Jälki oli viimeisen hiomisen jälkeen lopulta aika hyvä. Kuitenkin pinta vaati vielä hiomisen jälkeen suojaa. Isäni tee-se-itse-miehenä keksi, että laittaisimme autovahaa pintaan, jotta tulee kestävä pinta! Eli huoltoasemalle materiaalia metsästämään ja kaasu pohjassa takaisin, jottei tunnit loppuisi siitä vuorokaudesta. Aikaikkuna nimittäin alkoi jo sulkeutua, sillä pöytä oli luvattu seuraavalle päivälle valmiiksi. Pöytää oli rakkaudella puunattu tähän mennessä jo viikkoja, sillä mm. vaiheiden kuivumisajat ja yllättävät takapakit työstössä vierittivät aikaa eteenpäin.

IMG_4833
Tästä lähdettiin liikkeelle: valtavat pöydän puoliskot, mittatikkuna perheen lapsi.
IMG_4834
Pöytä oli aika kulunut ja naarmuinen.
IMG_4897
Pohjamaali ja paklaukset tehtynä.
IMG_4982
Hiomispölyä emme hengittele.
IMG_4983
Telattu maalipinta jäi sittenkin aivan appelsiini-ihoksi! Ja mikä märkään pintaan vielä laskeutui?! Hyttysen loppu oli karmaiseva.
IMG_5075
Hiomakoneella takaisin tasaiseksi.
IMG_5078
Vesihionta antaa kaikkein sileimmän lopputuloksen.
IMG_5079
Vaha levitetty, tuosta se vielä pyyhitään. Valmiin pöydän kuvan saan, kun asiakas laittaa pöydän jalat paikalleen ja saa riittävän määrän tuoleja ison pöydän ympärille kotonaan.

Seuraavana vuorossa hyvä runko. Alvar Aallon nojatuolin runko oli kuullemma saanut vuosikymmeniä sitten lakan Norjassa pintaansa. Lakka oli kellertävä ja siinä oli muutamia valumia. Runko hiottiin ja lakattiin uudelleen.

IMG_4837
Kellertävä lähtökohta.
IMG_4854
Kosteusvauriot eivät hiomallakaan lähde pois. Ne täytyy vain hyväksyä.

 

IMG_5088
Tällä vaahtomuovisudilla tuli helposti hyvää jälkeä.
IMG_5087
Jalomuotoinen tuolin runko valmiina verhoiltavaksi!

Huonekalujen kunnostus on konkreettisen kivaa, paljon aikaa vievempää kuin aluksi kuvittelisi ja ison määrän tyytyväisyyttä ja onnistumisen iloa sisältävää toimintaa.

Mikäs kalu sulle laitetaan kuntoon?

1 vastaus artikkeliin “Kalut kuntoon”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s